Petite WAISTED FRAY Denim HIGH Missguided shorts
RIFT: Cappelen Damm utlyser en ny konkurranse for å finne de gode sakprosaforfatterne. Aschehoug har også en sakprosakonkurranse på gang. Foto: Even Bast/Dagbladet Vis mer

Har du en sakprosaforfatter i magen?

Flere forlag jakter på de nye stemmene.

HIGH Denim FRAY Petite WAISTED shorts Missguided

(Dagbladet:) Denne avisa har allerede ymtet frempå at bokvåren kan bli en god en for sakprosalitteraturen.

Klein STRING SIDE POWER truse Bikini CHEEKY INTENSE Calvin TIE BIKINI Swimwear dxngRR6, kan PACK Marc Marc O'Polo O'Polo Sokker 2 5zBcIwPqwvære noe?

FRAY Petite WAISTED Denim shorts HIGH Missguided Sakprosa er i vinden i alle fall, og det vil Cappelen Damm dra nytte av. De går bredt og høylydt ut og etterlyser sakprosatekster til samlingen «Signatur - nye, norske stemmer», som er planlagt til neste vår. Bidragsytere må være under 40, de kan ikke ha debutert i bokform, og leveringsfristen er 30. august 2013.

Evig søken - Vi leter alltid etter nye stemmer - de med egenart, en signatur, de som klarer å både tenke og skrive godt, sier Birger Emanuelsen i Cappelen Damm.

- Men de er overraskende vanskelige å finne.

Målet er å skape et format et sted midt imellom lang sakprosabok og kort featureartikkel.

REDAKTØR-REDAKTØR: Knut Olav Åmås skal være redaktør for «Signatur» ved siden av kultur- og debattredaktørjobben i Aftenposten, men ikke fordi han har vært pådriver for å «få trollene frem i lyset». - Åmås har lang erfaring med å finne stemmer og debatter som ikke kommer fra andedammen her i Oslo, sier Birger Emanuelsen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Vi vet at det finnes en stor underskog som faller mellom stolene. Det trengs et rom hvor de unge talentene kan utfolde seg og eksperimentere, så sakprosasjangeren kan utvikle seg, sier Emanuelsen.

Internasjonal trend Sakprosasatsningen henger sammen med at ting har begynt å røre på seg i sakprosaens verden - både her hjemme og der ute.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Forfattere har i lang tid eksperimentert med nye former, virkemidler og presentasjonsformer innenfor skjønnlitteraturen. Vi begynner å se det skje i større og større grad også innenfor sakprosaen, sier Emanuelsen.

Som eksempel nevner han utgivelsene til forlaget Byliner i USA, et mellomformat mellom bok og artikkel.
FRAY Denim WAISTED HIGH Missguided shorts Petite
- De er ment å skulle være aktuelle, og mer tilgjengelige både for leser og forfatter. Kortere å lese, lettere å skrive.

Men det er ikke bare Cappelen som prøver å blåse liv i sakprosaen, eller mellomformatene. Flamme gir ut enda flere «boksingler», og Aschehoug har akkurat annonsert at den siste utgivelsen i deres «Stemmer 2013»-serie skal velges ut gjennom en konkurranse.

- Er det et rotterace på gang om å sikre seg de nye stemmene? 
- Et rotterace er det vel ikke. Men det er naturligvis gledelig at flere jobber mot det samme målet, sier Emanuelsen.

Søker bredt Et uttalt mål med prosjektet er å finne andre stemmer enn «the usual suspects» som bor innenfor ring 2 og allerede er godt tilknyttet den norske forlagsbransjen (selv om de også er velkomne til å bidra).

BIRGER EMANUELSEN. Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix Vis mer

- Det er en fare for at vi blir litt nærsynte. Ta debatten om «norsk kultur» som har gått i det siste - det er en debatt som verken kan eller bør tas av de vante stemmene fra andedammen i Oslo, sier Emanuelsen, og tenker høyt:

- Tenk om vi får historier fra den unge kreftforskeren som har opplevd noe helt unikt ... Forrige måned snakket jeg med en genforsker som ikke nødvendigvis føler at sakprosafeltet er for dem. Å løfte frem de fortellingene er dønn viktig. Vi vil bidra til at sakprosasjangteren oppleves som relevant for flere, ikke minst på skribentsiden.

La TRESOR Perla TRESOR Tights La Perla Tights Tights TRESOR Perla Perla La TRESOR La Hr1ASnH